- ראשי
- ספרי הגות
- פילוסופיה יהודית
- במעגלי אמונה
במעגלי אמונה
היבטים פילוסופיים ותאולוגיים בנושא האמונה בהגות הכללית ובהגות היהודית
לאה אורנט
ספר זה עוסק במהותה ובמשמעותה של האמונה על פי ההגות הפילוסופית והתאולוגית הכללית והיהודית, המציעה קשת רחבה של עמדות, הגדרות, אפיונים והנמקות. המחברת מציעה עיון במגוון מייצג של עמדות וגישות בנושא זה, ומגלה כאן צד שווה המשמש תֵזה מלכדת.
לפני הקורא נפרס ריבוי האנפין של האמונה: מצד אחד מופיעה האמונה המסתברת, כאשר היא נשענת על השגות האדם - השגות שכליות, אינטואיטיביות ואחרות, ומצד אחר היא מופיעה כאשר כל ההשגות משתברות לנוכח הטרנסצנדנטי, החורג מכל השגה או הבנה. מתח זה חושף את כפל פניה של האמונה: מלכתחילה אין אדם מאמין, אלא אם כן הוא נאחז באמונתו באמצעות השגותיו הקוגניטיביות, אך מנגד, אמונת האדם היא הכרה בנבצרות כל ההשגות לנוכח הבלתי-מושג.
ההגות היהודית נוטה מלכתחילה לראות את יסוד האמונה לא בהשגות האדם, אלא בהתגלות הטרנסצנדנטית הכופה "הר כגיגית". אבל התפיסה של "תורה מן השמיים" קונה לה משמעות רק כאשר "לא בשמיים היא", תורה שתואמת את עולמם של בני אנוש בארץ שניתנה לבני אדם.
ד"ר לאה אורנט למדה פילוסופיה ויהדות באוניברסיטה העברית, ופילוסופיה באוניברסיטת הרווארד. עבודת הדוקטור שלה, שיצאה לאור בספר "רצוא ושוב", עוסקת בשאלת היחס שבין אתיקה למיסטיקה בתורות מיסטיות ופילוסופיות, בהשוואה להגותו החסידית של ר' שניאור זלמן מליאדי.