- ראשי
- היסטוריה
- היסטוריה יהודית
- תרנגולת בלי לב
תרנגולת בלי לב
דת ומדע בכתיבה הרבנית במאה השמונה-עשרה
מעוז כהנא
זוכה הפרס התלת-שנתי של "מרכז גולדשטיין-גורן למחשבת ישראל" לשנת 2022!
האם גלמים מכניים, יצירי אדם, יכולים להתפלל? האם היקום אינו אלא מכונה משוכללת, והבורא אינו אלא שָׁעָן? האם יש לעולם לב?
שאלות אלו הטרידו את גדולי הרבנים במאות השבע-עשרה והשמונה-עשרה, תקופת עיצובה של המהפכה המדעית באירופה, מהפכה שנוגעת גם היום בכמה משאלות היסוד של היות האדם בעולם.
׳תרנגולת בלי לב׳ מספר את סיפורם של הדת והמדע בעת החדשה המוקדמת, סיפורם של יקומים עשירים, מתעמתים ונפגשים. הספר בוחן מאה שנים של יצירה רבנית בהלכה ובקבלה, למן קורותיה הסבוכים של תרנגולת משונה, חסרת לב, בגרמניה של ראשית המאה השמונה-עשרה ועד התיאור המוקסם של לב העולם בכתביו של ר׳ נחמן מברסלב במזרח אירופה כעבור מאה שנים.
כך מתואר מזווית לא שגרתית סיפורה הסוער של החברה היהודית בעת החדשה, והדרך המורכבת שבה היא מקיימת פליאה, חידוש ושִגרה.
פרופסור מעוז כהנא למד ולימד בכמה ישיבות, והוא חוקר ומלמד את ההיסטוריה של העת החדשה המוקדמת בחוג להיסטוריה של עם ישראל באוניברסיטת תל אביב. עבודותיו זכו בכמה פרסים, בהם הפרס למאמר הטוב ביותר של כתב העת Journal of Modern Jewish Studies לשנת 2013, ופרס 'החברה ההיסטורית הישראלית' למאמר פורץ דרך בחקר ההיסטוריה לשנת 2016. ספרו הקודם ׳מהנודע ביהודה לחתם סופר׳ זכה בפרס פולונסקי, בפרס אריך קולקה, בפרס אלן ברונפמן, בפרס א״א אורבך, ובפרס ע״ש יעקב כ״ץ.
מחקריו של כהנא עוסקים בחיי היהודים ומחשבותיהם בעת החדשה, מן ההלכה ועד השבתאות, מהופעת בתי הקפה ועד המהפכה המדעית ותמורות בחיי הרוח.
לחצו לקרוא סקירה על הספר בעיתון הארץ
לחצו לקרוא ראיון על הספר עם פרופ' כהנא בעיתון מקור ראשון.